VEIDOS-metoden

Rörelse på gott och ont
VEIDOS inställning i frågan, huruvida rörelse är nyttig och bra eller onyttig och dålig, kan sammanfattas så här:

Den allmänna uppfattningen tycks vara att rörelse självklart är nyttig och bra. Enligt samma uppfattning är rörelsens motsats stagnation och stelhet, som förstås är onyttig och dålig. Och det är allmänt känt att man föredrar rörelse framför stagnation och vanligen förknippar rörelse med motion. När vi på VEIDOS frågar patienter, som söker vår hjälp mot stelhet och smärta av olika slag om de motionerar, får vi till svar att de springer, motionssimmar, cyklar, styrketränar, går på gruppträningspass med mera.

När vi frågar, ”varför springer du när du har smärta i ryggen?”, får vi ofta till svar, ”det är viktig att röra sig för att motverka stelhet och få motion.”

Eller när vi frågar, ”varför styrketränar du när du har smärta i dina axlar?”, får vi till svar: ”för att stärka musklerna och få bort den svaghet som framkallar smärta” eller ”jag använder lätta vikter, eftersom jag har ont, och då belastar jag inte mina muskler så mycket.”

Man får lätt intrycket att rörelse förknippas med belastning, för det är vad den är. Att springa är belastningsrörelse, att motionssimma är belastningsrörelse, olika former av gruppträningspass är belastningsrörelse, och denna slags rörelse är direkt olämplig för människor som lider av smärta och stelhet, anser vi från VEIDOS.

VEIDOS skiljer på belastningsrörelse och avlastningsrörelse
Vi tycker inte att man ska belasta redan belastade muskler och leder. Tänk dig en person som har smärta i ryggen, smärta som resultat av stelhet och kompression. Personen i fråga är stel som en planka och ägnar sig åt motionslöpning, därför att, som han/hon säger, ”man behöver röra på sig”. Men detta betyder att en redan stel och komprimerad kropp utsätts för ytterligare kompressionsrörelser varje gång han/hon sätter fötterna mot marken, oftast med hälarna först. Tänk dig samtidigt hur och var dessa krafter tas emot i en redan komprimerad ländrygg som saknar fjädring. Tänk dig hur dessa krafter fortplantar sig upp i en stel bröstrygg och stela axlar och nacke. Dessa krafter omvandlas till hårda stötar, som ytterligare ökar kompressionen och stelheten.

Avlastningsrörelsens verktyg är onekligen vida överlägsna belastningsrörelsens verktyg.

VEIDOS-metoden ökar vitaliteten i din kropp
Till skillnad från andra träningssystem som använder sig av belastningsträning fokuserar sig VEIDOS-metoden för en ökad elasticitet och rörlighet i dina muskler och leder. Ökad elasticitet och rörlighet ger ökat blodflöde, som i sin tur ger ökad syresättning i din kropp, detta resulterar i en bättre reparationsprocess efter aktiv arbetsdag, vilket leder till att spänning och stelhet minskas och du får istället mer kraft och kreativitet. Och bättre förmåga att klara av fysisk och psykisk stress.

I VEIDOS-metoden rör man sig från det allmänna till det enskilda.
D.v.s. man lär sig genom utbildning att hantera dessa olika stretchingverktyg, för att sedan anpassa dessa stretchingverktyg till de egna individuella utgångsställningarna och svårighetsgraderna.
Stretchingutbildningen består bl a av:

  • Grundkurs med enskilda stretchingövningar i stående, sittande liggande form.
  • En ny form av stretchingrörelse, Stretchdansen, en dansrörelse med maximal kontrollerad uttöjning framtagen av VEIDOS.
  • Ribbstolen Stretchas som är VEIDOS egentillverkade, speciellt anpassad för stretching, där man går djupare i muskler och ligament.
  • Snoddas, en mycket effektiv stretchingsnodd som medger ett mjukt motstånd, framtagen av VEIDOS.
  • Nacksträckare med motvikt där man samtidigt utför olika töjningsrörelser sittande på en stol, liggande på golvet, eller knästående.
  • Crossboxing med övningar framtagna av VEIDOS där man går, cyklar, springer, boxar och åker skidor samtidigt. En överlägsen träningsform jämfört med motionscykel eller löpning utan belastningsskador.